söndag, oktober 29, 2006

Jag gör som ni gör (och ibland som ni säger)

Vid ett tillfälle när jag var hemma hos mina föräldrar hjälpte jag mamma att vika tvätt. Hon kommenterade då att jag rullade strumporna precis likadant som hon gjorde. Men det var ju egentligen inte alls konstigt, med tanke på att det främst är av henne jag har lärt mig sådana saker.

Det mesta jag gör har jag gjort på samma sätt sedan jag lärde mig att göra det alls. Visst händer det att jag utvecklar nya strategier, men det är ovanligt. Det enda jag för tillfället kan komma på att jag har ändrat på sedan jag flyttade hemifrån är hur jag bäddar sängen.

Även inredningen i mitt hem påminner starkt om den jag har sett hemma och hos släktingar under min uppväxt. Inte heller det är väl speciellt märkligt, och jag borde kanske inte ens behöva skriva om det, men konstigt nog har jag inte tänkt på det tidigare. Inte förrän jag nyligen kom på idén med dekorationsträdet i sovrumsfönstret. Att ställa det där medförde nämligen att det inte fick plats några krukväxter, åtminstone inte utan att det såg konstigt ut.

Så jag ringde mamma och undrade om man riskerar syrebrist under natten om man inte har gröna växter i sovrummet. Hon kontrade med en motfråga:

- Hur många tror du det är som har krukväxter i varje rum?
- Tja ... Alla?

Visst, även jag har sovit på hotell och överlevt utan krukväxter i rummet. Jag har varit hemma hos folk som inte har haft en endaste växt i huset, men jag har bara aldrig tänkt på det. Möjligen har jag föreställt mig att växtlösa människor har bättre ventilation än jag, eller till och med att de har andra biologiska förutsättningar.

Nu vet jag att man överlever utan växter i sovrummet. I mitt fall var de som fanns dessutom så klena och dammiga att skillnaden i syrehalt och luftfuktighet troligen är försumbar. Men jag har i alla fall insett att hur ens föräldrar gör saker inte nödvändigtvis behöver vara den enda möjliga lösningen.

KrukväxterGröna växter i annat rum. Och lite blått.

Fast det finns en idé jag inte kan släppa. Det är idén om det röda köket. Som mammas och pappas kök, ja. När jag inredde vårt nuvarande kök var det fullständigt självklart att textilierna skulle vara röda och rödvita, trots att tapeterna faktiskt har svagt blå ränder. Men jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig att jag någonsin skulle kunna ha blått som dominerande färg i mitt kök.

Röd köksmattaTypisk köksmatta ju.

Alltså, egentligen är det inte så att mitt kök måste vara just rött. Jag kan tänka mig lite alla möjliga färger, praktiskt taget alla utom blått. Blått tycker jag däremot passar utmärkt i övriga rum, och det har vi också lite varstans. Mest förknippar jag nog ändå blått med badrum, vilket gör det hela extra förvirrande, för när såg jag senast ett blått badrum?

5 kommentarer:

Karl skrev:

Förmodligen såg du ett när jag senast spelade The Sims (2). ;)

Nya Flinn skrev:

Brukar inte du ha de vinröda badrumsmattorna? Eller är det jag som brukar ha det? Nej, inte är väl jag så opraktisk att jag väljer heltäckningsmattor i badrummen? Nu känner jag mig totalt förvirrad!

Karl skrev:

Jo, förut brukade jag ha de vinröda heltäckningsmattorna. Men för mig var de inte heltäckningsmattor, vinrött var bara en snygg färg att ha på ett badrumsgolv tyckte jag.

Flinns undermedvetna skrev:

Nu kan jag inte låta bli att träda fram och påpeka att ditt första badrum faktiskt var ganska så mycket blått. Så du kan vara lugn, de idéerna kommer också från din barndom.

Nya Flinn skrev:

Tja, ska man vara noga var det väl rött eller orange eller något i den stilen först. Det kommer jag visserligen inte ihåg, men om någon borde göra det så är det väl mitt undermedvetna? Men sedan var det i alla fall blått ett tag, mycket riktigt.