lördag, mars 10, 2007

Inför finalen

Ikväll är det äntligen dags för melodifestivalsfinalen! För en vecka sedan började jag faktiskt nästan känna mig lite trött på den långa uppvärmningssträckan, men nu är jag så laddad som jag någonsin kan bli. Ändå har jag ingen given favorit, så jag vet inte ens om jag kommer att rösta, vilket jag hade bestämt mig för att göra när tävlingen kom så här långt. Men den här finalen har alla möjligheter att bli bra.

För det första är det inte en enda låt eller artist med som jag inte tycker är åtminstone okej, så där ska jag väl inte ha något att irritera mig på. Kristian Luuks skämt tycker jag inte riktigt höll måttet förra veckan, men det var förhoppningsvis bara en tillfällig svacka. Och ikväll får vi ju se slutet på mellanaktsmusikalen. Blir det bara inte fullständigt förutsägbart så är jag nöjd. Sedan ska vi tydligen slå tittarrekord, röstningsrekord, klichérekord och rekordrekord ikväll också. Det ska bli intressant att se.

Fast det är ju ändå tävlingen som är det viktiga. Överallt i tidningar, på radio och tv blir man matad med tips och analyser. Å ena sidan är The Ark solklara favoriter, å den andra blir det så jämnt mellan dem och Måns att det kanske blir viktigt vad man röstar på, å tredje sidan verkar minst halva startfältet kunna skrälla.

Själv brukar jag i det här läget tänka något mer på vad som kan passa i Eurovision Song Contest än på vad jag själv gillar allra mest, men i år tycker jag inte att det spelar alltför stor roll vem som får representera Sverige. (Vad det beror på tänker jag vänta med att gå in på tills jag får för mig att diskutera tävlingsupplägget i ESC senare i vår.)

Tippa vågar jag inte göra, men däremot ska jag avslöja hur jag tror att jag kommer att reagera om de olika artisterna vinner. Att jag inte nämner låttitlarna i uppställningen betyder fortfarande inte att jag inte anser att det är låtarna som tävlar, men ikväll blir det nog mer artiströstning än någonsin. Och så blir det mer överskådligt så.

Om någon av dessa vinner blir jag nöjd:

  • The Ark
  • Andreas Johnson
  • Sarah Dawn Finer (Jag vet att det sägs att låten inte har någon refräng, men jag har väl fått fel på öronen eller något, för jag tycker fortfarande att den är helt fantastisk.)
Om någon av dessa vinner kommer jag att känna mig tveksam (även om jag själv gillar låten):
  • Måns Zelmerlöw (Låttexten är rätt larvig, och dessutom kommer ingen utanför Norden att kunna uttala hans namn, men det går väl i och för sig att byta ...)
  • Sonja Aldén (Sverige vågar aldrig tävla med en låt på svenska, men eftersom vi inte har fått höra den eventuella översättningen tycker jag att det är att köpa grisen i säcken om den här låten får vinna.)
  • Sebastian (Jag gillar fortfarande låten, men blir inte klok på var jag har honom som artist. Jag är nog inte riktigt trygg med honom faktiskt.)
  • Sanna Nielsen (När så många röstade på henne måste hon väl ha slutat vara töntig? Eller? Egentligen är det kanske hela svenska folket som är töntigt? Jag hänger inte med och det gör mig nervös.)
Om någon av dessa vinner blir jag allvarligt bekymrad (även om det inte precis är något fel på artisterna och deras låtar):
  • Anna Book
  • Tommy Nilsson
  • Marie Lindberg
Fast hur det än går och vem och vad vi än skickar till Helsingfors så tror jag att vi kommer att uppleva oss som missförstådda genier i ESC. De andra kommer aldrig att sluta anklaga oss för att skicka nya ABBA-låtar år efter år ...

2 kommentarer:

Lady Stalker skrev:

Håller helt med dig om dina tre som du skulle vara nöjd med! Jag skulle även ha varit nöjd med Sebastian i den ligan. Men Måns ... nääh ... inte min cup of tea.

Allra helst ville jag att Andreas eller the Ark skulle vinna. Och så blev det ju. *Hoppar och skuttar*

Flinn skrev:

Jaa! *Studsar med i glädjedansen*