söndag, december 31, 2006

De som känner mig och inte orkar läsa allt det här kan gå direkt till fråga 10

Jippi! Jag har för första gången någonsin blivit utmanad personligen av en annan bloggare! Ni vet, så där så att jag får skriva mina egna svar till en massa mer eller mindre intressanta frågor. Det kan man förstås alltid göra ändå, men om någon frågar efter det känns det så mycket bättre. En av mina hemliga önskningar har gått i uppfyllelse, och det var nära att jag fällde ett par tårar av lycka, men nu ska jag samla ihop mig och göra det som förväntas av mig.

Bloggvärldsbloggens bloggenkät 2006

1. Hur länge har du bloggat?
Mitt allra första blogginlägg skrev jag den 19 juli 2005. Sedan dess har jag startat ett tiotal bloggar, varav ungefär hälften redan är nedlagda.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?
Det kommer jag inte ihåg. Eller jo förresten, jag hade faktiskt inte läst mer än en enda blogg innan jag själv började blogga, och hade en synnerligen vag uppfattning om vad det här med bloggar egentligen var. Så någon bild av "den typiska bloggaren" hade jag inte.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Öh? Jag blir förälskad i platser, inte bloggar.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
De är ganska tråkiga, precis som mina senaste. En del av dem däremellan kan dock göra mig lite imponerad när jag kommer på att det är jag själv som har skrivit dem.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?
Färre än 15. Så fort det blir många inser jag att jag inte har tid att läsa dem och gallrar bort ett gäng. Jag föredrar att hänga med ordentligt i några få framför att försöka ha småkoll på många. Dessutom slutar jag omedelbart att läsa bloggar som på ett eller annat sätt gör mig illa till mods.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Tja, vi kan väl säga 87 % dagboksbloggar och 13 % övrigt. Nyheter och annat som jag kan läsa om i tidningarna brukar jag läsa om i tidningarna. Modebloggar är ungefär det mest ointressanta jag kan tänka mig i bloggväg. Bloggar som försöker pracka på mig musik gör mig arg. Jag gör förstås undantag, men främst för bloggar skrivna av människor jag har någon form av personlig relation till.

7. Nämn en bloggare som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Den var svår. Eftersom jag läser så få bloggar så håller jag mig mest till sådana bloggare som jag känner igen mig i. Men jag får väl erkänna att jag läser Silverfiskens blogg lite till och från, och den gillar jag ju åtminstone delvis.

8. Nämn en bloggare som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Jag måste säga både Översättarhelena och Lotten då. Fast när jag tänker efter kunde jag lika gärna ha nämnt dem på förra frågan. Jag menar, de har en massa barn och jobb och livserfarenhet, och det har ju inte jag, men de tycker ungefär som jag för det mesta. Det är väl tryggt, antar jag, och sådant funkar alltid på mig.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Somliga bryr sig inte nämnvärt, medan andra läser så mycket som möjligt för att få veta vad jag har för mig och går och tänker på. Jag hoppas ständigt att de inte läser bara för att de känner att de borde göra det.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Det vet jag faktiskt inte. Borde det inte bero lite på vilken sida av mig det är de känner från verkliga livet? (Men hörni, ni som känner mig, om ni ville vara gulliga och hjälpa mig att svara på den här frågan så skulle jag bli jätteglad! Det gäller kompisar också, inte bara familjen. Please?)

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Har jag det? Nej, det är väl delvis därför jag startar och lägger ner bloggar hela tiden ...

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Man ska aldrig säga aldrig ... Titta bara i den milslånga listan med kategorier till höger på sidan, så ser du att jag har med både "mat" och "politik", fast jag egentligen inte bloggar om sådant. Men eftersom den här bloggen inte är speciellt hemlig så håller jag mig av naturliga skäl oftast till ganska okänsliga ämnen.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
Troligen i mycket högre utsträckning än någon (inklusive jag själv) begriper.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Med tanke på att man i bloggen ofta i högre grad än i verkliga livet kan välja vilka sidor av sig själv man vill visa upp, så är mitt svar nej. Men visst, teoretiskt sett skulle man nog kunna lära känna en bloggare ganska bra, speciellt via kommentarskontakter.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?
Nej, det har jag inte.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Absolut.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?
Nej, jag är nog helt enkelt alldeles för liten, okänd och försiktig som bloggare och kommenterare för att behöva råka ut för det.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Jag ångrar mig hela tiden! Men det har främst med dålig självkänsla att göra, och beror inte så mycket på att jag är en dryg och elak människa.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Medan jag fortfarande bloggade varje dag kunde det kännas som ett onödigt tvång ibland. Numera bryr jag mig inte så mycket om ifall bloggen står stilla emellanåt, men då händer det i stället att jag är för lat för att skriva om saker som jag egentligen skulle ha velat blogga om och som jag kunde ha gjort något bra av. Det kan jag reta mig lite på.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?
Om inte förutsättningarna har ändrats radikalt så tror jag att jag kommer att fortsätta blogga länge, och två år är inte speciellt lång tid, så ja. Förhoppningsvis har mitt bloggande förändrats på åtminstone något sätt i positiv riktning då.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Blablabla. De påverkar mitt liv och det är det enda jag bryr mig om. Hur det sedan blir med det andra märker vi väl antagligen med tiden.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Nej. Jag har många gånger tänkt skriva om det, men insett att det skulle bli för mycket för att någon skulle orka läsa det, så därför ska jag inte sätta igång här och nu heller. (Jag vet att jag borde ha lärt mig att "sammanfatta kort" efter 18 år i skolan, men nix, jag föredrar att skriva låååångt.)

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Det hänger så tätt ihop med föregående fråga, så det svaret får också vänta.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten!
Med tanke på vad jag svarade på fråga 5, samt att de bloggare jag gillar nog redan har blivit utmanade, så blir det lite klurigt. Tyvärr blir jag tvungen att avstå, trots att jag själv tycker att just det svaret är det sämsta som finns.

0 kommentarer: